Danmark er et trygt og sikkert land, og det er heldigvis sjældent, at vi hører om alvorligt uheld eller katastrofer i nyhederne herhjemme. Men det betyder ikke, at vi slet ikke nogen problemer har. Alt for ofte hører vi i Nyhederne, at endnu en ældre dement person, er forsvundet fra deres hjem. Det er altid en skræmmende begivenhed: alle kender ældre mennesker, og kan forestille sig, hvor ubehageligt og magtesløst man ville have det, hvis det var den person, der pludseligt ikke var til at finde. Personer med demens har svært ved at huske ting, og det sker desværre ofte, at de farer vild, når de er ude at gå en tur eller lignende. En ældre person med hukommelses-problemer, der ikke aner hvor de er, kan let komme i store problemer. Så vi gør selvfølgeligt hvad vi kan, for at finde dem: politiet sættes ind, og hjælpsomme og kærlige mennesker i lokalsamfundet går sammen for at finde den forsvundne person. Det er på sin vis en god ting, at vi er så gode til at hjælpe hinanden: men ville det ikke være bedre, hvis vi forsøgte at minimere hvor ofte problemet opstår?

Det er nemlig ikke en sjælden ting, at en dement person bliver væk. Selvom vi af og til hører om det i nyhederne, så er det faktisk noget der sker langt oftere, end de fleste tror. Op imod halvdelen af alle ældre mennesker med demens har på et eller andet tidspunkt oplevet, at de blev væk. Det er altså rigtigt mange mennesker, og skræmmende odds! Hvis du kender en person med demens, så er der altså 50% risiko for, at de bliver væk på et eller andet tidspunkt – det er da ubehageligt at tænke på!

Så hvorfor gør vi ikke noget ved det? Problemet er, at der ind til for nyligt, ikke rigtigt har været en god løsning. Nogle familier kan finde tid og plads til, at lade den ældre bo hos dem, så de hele tiden kan holde opsyn med dem. Men ikke alene er det hårdt arbejde – for mange familier er det slet ikke praktisk muligt både at holde styr på arbejde, børn og en dement forælder. Alternativet er et ældrehjem eller lignende, hvor personalet er særligt trænede og opmærksomme på de ældre. Men der er mange mennesker sådan et sted, i forhold til mængden af personale, så det kan ikke undgås, at nogen forsvinder. Specielt fordi de ældre jo stadig er frie mennesker: man kan ikke bare sådan nægte dem at gå udenfor, eller låse dem inde på et værelse. Det ville være umenneskeligt.

Men noget skal der gøres, og den bedste løsning ser helt sikkert ud til at være en gps til ældre demente. Det er ikke en GPS som vi kender den: en skærm der viser hvor du befinder dig. Nej, det er derimod en lille enhed som den ældre bare går rundt med. Hvis vedkommende bevæger sig udenfor et bestemt område – typisk deres hjem – så sendes der en SMS til en pårørende om, at de lige skal være opmærksomme. Har man svært ved at finde den ældre demente, så kan man aktivere GPS’ens sporing, og se nøjagtigt hvor den ældre befinder sig, så man hurtigt kan komme hen til dem, og hjælpe dem hjem.

Previous articleSå Vigtig er Energimærkningen på Din Bolig
Next articleWhy it Literally Pays to Make Your Meetings Efficient