Der følger mange ting med det, at blive ældre, og det er ikke alt sammen lige sjovt. Nogle ting er overfladiske, og noget som de fleste hurtigt vænner sig til: grå hår og rynker er måske ikke noget man synes pynter, men man vokser generelt fra, at tillægge den slags mere værdi, end det reelt har. Nogle skavanker er dog mere irriterende, og sværere at ignorere. Når ens led begynder at gøre ondt, og man ikke længere kan bevæge sig helt så frit og hurtigt som man kunne før, så er det pludseligt meget tydeligt, at man er ved at komme lidt op i alderen. Når ens frihed og autonomi begynder at blive ramt, så kan det være rigtigt hårdt: pludseligt er der ting man ikke kan længere, og man ser sig i stigende grad afhængig af andre mennesker. Det kan være et rigtigt hårdt slag for mange, og det er da også forståeligt nok: det virker ikke fair! Man har smagt ungdommen og alle dens muligheder, og nu bliver den langsomt taget fra én.

Den dag man ikke længere får lov til, at forny sit kørekort, er noget alle ældre frygter. Når man har kørt rundt i en bil hele sit liv, så kommer det hurtigt til at virke som en menneskerettighed: selvfølgeligt kan man selv komme rundt. Men nu er synet eller førligheden blevet så ringe, at det ikke længere er sikkert for en selv, eller de andre trafikanter, at man kører rundt i sin egen bil. Det er et hårdt slag, og det kan være svært at acceptere – specielt fordi der typisk ikke er nogen måde, at genvinde denne frihed på.

Men moderne teknologi sætter i højere og højere grad de ældre fri. Der bliver hele tiden udviklet nye måder, at give dem autonomien tilbage på. Nogle ældre kan få operationer, der forbedrer deres syn i en sådan grad, at de igen kan få deres kørekort og køre bil flere år endnu. Når selvkørende biler en dag bliver til virkelighed, så kan man komme rundt uden andres hjælp, uanset hvor gammel man er.

Ikke alt teknologi er noget vi behøver at vente på. Man kan eksempelvis allerede få gps til ældre demente. Som dement bliver ens risiko for at forvilde sig væk gradvist større med tiden, og det kan være rigtigt farligt. Specielt en ældre dement kan nemt komme i problemer, hvis de mister retningsfornemmelsen og ikke kan finde hjem. Det er skræmmende nok i sig selv, men det er også farligt: en dement ældre person, der ikke ved hvor de befinder sig, og har en højere fald-risiko end normalt, kan let komme meget galt afsted. Meget længe var der ikke en pæn løsning på det problem: enten måtte den ældre blive indendørs, løbe risikoen, eller være afhængig af et andet menneske der kunne gå sammen med dem. Takket være GPS teknologien kan de være frie: de kan gå en tur når de har lyst. Skulle de være så uheldige at blive væk, så kan en pårørende hurtigt finde dem, og hjælpe dem tilbage.

Previous articleWhy it Literally Pays to Make Your Meetings Efficient
Next article5 Tips to Improve Office Safety During the Pandemic